ITA

ENG

Lecce Social Housing

Ex Galateo

Third place project

Design studio –  Studio Alami


Project Manager – Fabiano Spano 


Design team – Studio Alami, Margine, 3+Progetti s.r.l., Enrico Durante 


Typology – LSH – Concorso internazionale di progettazione per la rigenerazione dell’immobile “Ex Galateo” nel Comune di Lecce


Consultants – Transsolar Energietechnik GmbH, Ing. Roberto Mandurino, Ing. Fernando Apollonio, Dott. Giuseppe Maria Costantini, Dott. Domenico Maria Costantini, Dott. Luigi Candido


Year – 2020


Site – Lecce

From an urban point of view, the Ex Galateo represents an island within the Lecce urban fabric. It is a modern building, designed as a sanatorium place and is located in the Leuca district, which is the most populous of the city and at the same time hosts an extensive area of public services. The two systems live in antithesis, in a compact urban fabric, devoid of public services and spaces, both for living and for the population that uses public buildings during the day. The project aims to improve the performance of the envelope compared to the original ones and to the current building stock, encouraging passive interventions aimed at reducing thermal losses in winter and summer, thus increasing the internal comfort. In the early twentieth century, the Ex Galateo was designed as a perfect sanatorium machine, whose operation was focused on the best possible use of environmental elements, in particular the sun and the wind.

MORE

Restoring it means starting from the same concepts and projecting them on current needs and future trends dictated by the climate change underway. The flexible housing model is based on the conceptual categories of Supporto (Support) and Allestimento (Set-up). In this model, the category of Support includes the restored and efficient historic envelope, the structural grid, the general plant infrastructure, public and shared spaces. The Equipment category refers to the setup of the housing units, including internal partitions, bathroom units, finishes, mezzanines, plant terminals. The shading system of the south facade takes up the original system studied and developed by Dr. Morelli. The new system consists of a solar shield of terracotta slats mounted on an electromechanical movement system, with sliding rails and electric movement motors. The system was designed to better manage the solar radiation on the south facade. A new function was also implemented: the evaporative cooling. The terracotta slats are wet by water drippers and allow the passing hot air to cool by evaporation.

Urban model

From an inaccessible island to an urban reconnection node

Shared housing model

Additional spaces for living and public spaces

Flexible housing model

Residential space

Sustainable technological model

Reduce the consumption of energy and resources

LECCE 73100
Vico degli Alami 10

MILANO 20144
Via Bergognone 34, c/o BASE

Facebook
Instagram
info@studioalami.com

©StudioAlami 2021

Privacy policy

Newsletter


Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
ITA
ENG